Repülőszerencsétlenség Szlovákiában

Két sportrepülőgép ütközött össze a levegőben Szlovákiában, a cseh határ közelében. A balesetben heten meghaltak: a két pilóta,a másodpilóta, valamint három utas biztosan nem élte túl a balesetet. A katasztrófa reggel 9:30 körül történt Vöröskő (Červený Kameň) közelében, a fővárostól mindössze 150 kilométerre. Azt viszont még nem tudták megmondamni a hatóságok, hogy pontosan mennyien lehettek a gépeken. A hatóság szerint a repülők valószínűleg L-410-es, duplamotoros gépek voltak, amikbe egyenként 19 utas fér el.

A brit Independent a szlovák Markiza TV-re hivatkozva azt írja, hogy a repülőgépeken ejtőernyősök utaztak, összesen nagyjából negyvenen. A Denník N napilap hírportálja viszont a belügyminisztériumra hivatkozva azt írja, hogy a két gépen összesen csak húszan voltak. A Guardian szlovák sajtóértesülésre hivatkozva azt írja, hogy 15 ejtőernyőst még keresnek.

Szemtanuk a Markiza TV-nek azt mondták, a gépekből többen még ki tudtak ugrani a gépekből az összeütközés előtt, nagyjából 1500 méter magasságban. A helyszínre három helikopterrel indultak a mentőosztagok, valamint a helyszínre tart Robert Kalinák belügyminiszter és Viliam Cislák egészségügyi miniszter is.

Juraj Gyenes, a szlovák közlekedési minisztérium speciális vizsgálati csoportjának képviselője szerint a két sportrepülőgép egy légi parádén bemutatandó programot akarta gyakorolni. A két gép azért került a levegőben nagyon közel egymáshoz, mert az ejtőernyősök csoportos ugrást akartak végrehajtani.