Balassi Bálint szerelmi költészete körvonalakban

A 16. századi magyar irodalom legjelentősebb képviselője, a magyar nyelű költészet első kiemelkedő alakja Balassi Bálint. Nemesi családból származott, rokonságban állt Dobó István egri várkapitánnyal és Bocskai István erdélyi fejedelemmel. Különösen szerelmi költészete ismert, szerelmeihez sok szerelmes verset írt. Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Dsida Jenő, az elfeledett költő

Sokáig elfeledett költő volt az erdélyi Dsida Jenő, költészetének nagyságát csak az utóbbi időben kezdik felfedezni az irodalomkedvelők. 1907-ben született Szatmárnémetiben, édesapja az Osztrák-Magyar Monarchia tisztje volt, aki az I. világháborúban hadifogságba esett, bár később sikeresen hazatért, munkáját elveszítette, így a családnak sokáig nélkülöznie kellett. Egy kattintás ide a folytatáshoz….

A szakácskönyv története

A sokféle recepteket tartalmazó szakácskönyvek története hosszú időkre nyúlik vissza. Ahogy az évszázadok során újabb és újabb alapanyagok kerültek felhasználásra ételeink elkészítéséhez, úgy nőtt a receptekből elkészíthető ételek száma. Felmerült, hogy ezeket a recepteket rendszerezve kellene megjelenteni egy könyvben. Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Babits Mihály költészeti munkássága

A huszadik század első felének a már életében is elismert és népszerű költője, több száz vers alkotója volt Babits Mihály. Értelmiségi családból származott, apja bíró volt, bár Budapesten született, gyermekévei nagy részét Pécsen töltötte, édesapját ugyanis bíróként ebbe a városba helyezték át. Egy kattintás ide a folytatáshoz….